Снимка: iStockИнвестициите в България остават много слаби през последните 10 години.

...
Снимка: iStockИнвестициите в България остават много слаби през последните 10 години.
Коментари Харесай

Бългapcĸитe ĸoмпaнии ca нa пocлeднo мяcтo пo aĸтивнocт в инвecтициитe в Eвpoпa

Снимка: iStock

Инвестициите в България остават доста слаби през последните 10 години. Те порастват приблизително два пъти и половина по-бавно от стопанската система, а по-голямата част от слабото показване се дължи на корпоративния бранш, написа money.bg.

Страната е на последно място в Европейския съюз (ЕС) за последната финансова година по дял на интензивността на фирмите в посока нови инвестиции. Това сочи новото капиталово проучване на Европейската капиталова банка (ЕИБ), показано пред публицисти в Люксембург.

Според документа, у нас 67% от фирмите са вложили през последната година. За съпоставяне преди всичко в целия съюз е друга страна от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) - Словения. Там това се отнася за 95% от фирмите, като по този индикатор тя изпреварва както Финландия, Дания и Швеция, по този начин и Германия, където това се отнася за 89% от компаниите.

От друга страна множеството страни от района остават в долната граница - Чехия (67%), Словакия (76%), Полша (76%) и Румъния (71%). Непосредствено преди България на предпоследното място е Унгария с дял от 69%.

" Реалните вложения в България са нарастнали с по-малко от половин процентен пункт годишно за последното десетилетие. Това е доста по-ниско от междинния годишен растеж на брутния вътрешен артикул за същия интервал, който е 1,2% ", излиза наяве още проучването.

Според документа, в България главен тласък за вложенията на фирмите за последната финансова година е била нуждата от подмяна на остарели индустриални бази с нови, както и закупуването на машини и уреди. 47% от вложилите сдружения са насочили тези средства за нови здания, а 59% - за закупуването на съоръжение и автоматизация.

" Също по този начин делът на вложенията, ориентирани към възстановяване на енергийната успеваемост, е по-голям в съпоставяне със междинното за Европейски Съюз равнище - 16% против 10% ", се споделя в документа.

По оценката на компаниите у нас, една от пет, включени в проучването на Европейска инвестиционна банка, считат, че през последните три години са създали вложения под техния потенциал. Това важи за 26% от тези в строителството и за 25% от тези в инфраструктурния бранш.

По оценката на Европейска инвестиционна банка фирмите у нас остават скептични във връзка с прогнозите си за политическия климат в страната, като чакат повече утежняване, в сравнение с усъвършенстване в икономическите условия. Също по този начин по оценката на сдруженията в България и Европейски Съюз два съществени казуса стоят през бизнеса.

" Повечето компании в целия съюз показват като съществена спънка пред себе си неналичието на квалифицирани чиновници, което се трансформира освен в повтаряем, само че и в систематичен проблем ", разяснява основният икономист на Европейска инвестиционна банка Дебора Револтела по време на представянето на отчета.

" На второ място по значение е несигурността, като тук се има поради освен Брекзит, само че още комерсиалните разногласия, както и усложненията, пред които са изправени обособени браншове ", добави тя.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР